Chleb „Słoneczny” podobnie jak Chleb Baltonowski jest chlebem z grupy chlebów mieszanych, do produkcji którego używa się dwóch rodzajów mąki: pszennej oraz żytniej. Proporcja oraz szczegółowy dobór mąk oraz ich proporcji są kontrolowane i zależą od preferencji zakładu produkcyjnego i danego regionu. W naszej firmie produkuje się chleb mieszany oparty na mące żytniej i pszennej tzw. „chlebówce” w proporcji: w zależności od jakości mąki od 30-40% żyta do 60-70% pszenicy. Kwas wykorzystywany do produkcji ciasta prowadzony jest w tzw. „trzech fazach” to znaczy że mąka jest ukwaszana w trzech krokach. W „Chlebie Słonecznym” znajdziecie Państwo wartościowe składniki oraz odżywcze ziarna jak: słonecznik i siemię lnu. Dzięki ich obróbce miękisz chleba odznacza się wyjątkową świeżością i aromatem oraz długą trwałością. Wypieku dokonujemy w piecu ceramiczno- rurowym – ogólnie rzecz biorąc całość naszego pieczywa „chlebowego” jest dopiekana w tym typie pieca.
Mąka pszenna.
Mąka żytnia
Mąka żytnia w postaci kwasu żytniego.
Słonecznik.
Siemię lniane.
Drożdże
Sól.
Woda.
Możliwe alergeny:
Gluten
Sezam i mak w zależności od posypki.
Pieczywo Zbójnickie to żytni chleb na naturam zakwasie. Posiada bardzo wilgotny i intensywnie ciemny miękisz co jest pochodną tego, iż produkowany jest przy przeważającym udziale mąki żytniej co pozwala uzyskać finalnie niepowtarzalne walory organoleptyczne. Chleb ten podobnie jak większość naszych ciemnych żytnich i razowych produktów ma bardzo wyrównany współczynnik glikemiczny oraz jest nośnikiem błonnika pokarmowego pozwalającego na właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Maka żytnia.
Maka pszenna.
Płatki pszenne.
Płatki żytnie.
Ziarna lnu.
Ziarna sezamu.
Ziarna słonecznik
Drożdże.
Sól.
Woda.
Możliwe alergeny:
Gluten
Ziarna sezamu.
Przygotowujemy go oczywiście na bazie naturalnego zakwasu żytniego. O jego wyjątkowy smak i aromat dbają liczne składniki, które starannie przygotowane dają wspaniały efekt finalny. Chleb o wysokich walorach smakowo – aromatycznych, a przede wszystkim pro zdrowotnych. Zdrowe właściwości chleba wspomagają słonecznik i amarantus.
Maka pszenna.
Maka żytnia.
Mąka ze słodu jęczmiennego.
Płatki kukurydziane.
Płatki jęczmienne.
Ziarna siemienia lnianego.
Łamane ziarna pszenicy.
Ziarna słonecznik.
Amarantus.
Lecytyna rzepakowa.
Drożdże.
Amarantus.
Sól.
Woda.
Możliwe alergeny:
Gluten
Sezam w postaci posypki.
Najbardziej rozpowszechniony gatunek chleba w Polsce. Jest to chleb mieszany, do produkcji którego używa się dwóch rodzajów mąki: pszennej oraz żytniej. Proporcja oraz szczegółowy dobór typu mąk zależy od regionu kraju. Nie ulega jednak wątpliwości iż chleb mieszany jest polskim spécialité de la maison i tak też odbierany jest na całym świecie. W naszej firmie produkuje się chleb mieszany oparty na mące żytniej i pszennej tzw. „chlebówce” w proporcji: w zależności od jakości mąki od 30-40% żyta do 60-70% pszenicy. Ciasto prowadzone jest w tzw. „pięciu fazach” to znaczy/ że mąka jest ukwaszana lub fermentowana w pięciu krokach. Wypieku dokonujemy w piecu ceramiczno- rurowym – ogólnie rzecz biorąc całość naszego pieczywa „chlebowego” jest odpiekana w tym typie pieca.
UWAGA WAŻNE- chleb baltonowski jest chlebem mieszanym to znaczy że nie jest zakwalifikowany ani do grupy pieczywa „jasnego” ani „ciemnego”. Przez wielu klientów jest on jednak mylony z pieczywem jasnym którego spożycie powinniśmy realnie ograniczyć ale nie wykluczyć z jadłospisu przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia pieczywa razowego. Bierze się to głównie z pomyłek w prasie popularnej lub internecie gdzie dochodzi do przekłamania a co za tym idzie do zniechęcenia klienta do kupna tego gatunku pieczywa.
Mąka pszenna.
Mąka żytnia
Mąka żytnia w postaci kwasu żytniego.
Drożdże
Sól.
Woda.
Możliwe alergeny:
Gluten
Sezam i mak w zależności od posypki.
Jest czymś więcej niż tradycyjnie rozumiane pieczywo czy chleb. To wypieki w postaci bochenka będące całkowicie nową propozycją w segmencie zdrowej żywności. Naturalne pochodzenie i bogactwo składników wchodzących w skład „Czystoziarniste-go” powodują, że jest to produkt nazywany “chlebem zmieniającym życie”. Czystoziarnisty to żywność odpowiednia przede wszystkim dla tych, którzy cenią sobie naturalność, dbałość o zdrowie, sport czy szeroko rozumiany fitness.
Zalety Czystoziarnistego Whole&Pure:
Bez substancji dodatkowych
Bez mąki,
bez drożdży,
wolny od GMO
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
kwasów tłuszczowych nienasyconych i wielonienasyconych
Źródło białka
Źródło kwasów tłuszczowych Omega
Niski indeks glikemiczny 28,
Piękny, naturalny wygląd z wyeksponowanymi ziarnami i wyśmienity, oryginalny smak.
Produkt zaopiniowany przez Katedę Żywienia Człowieka, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, poparta badaniami.
Płatki owsiane
Pestki dyni.
Ziarno słonecznika.
Nasiona lnu.
Płatki sojowe;
Olej rzepakowy.
Sezam.
Łamane ziarno żyta
Łamane ziarno orkiszu
Kiełki żytnie i słodowane.
Miód pszczeli.
Sól
Woda
Możliwe alergeny:
Gluten
Sezam
Chleb graham to nieco inny rodzaj pieczywa pszennego ze względu na rodzaj mąki, użytej do jego produkcji. Mąka tak określana jest według nomenklatury jako Typ 1850 ,a więc typ przemiału gwarantujący bardzo wysoki udział składników odżywczych: witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego charakterystycznych dla mąk pełnoziarnistych, nie jest jednak mąką typowo razową. Wyroby z mąki Graham wpływają bardzo korzystnie na cały układ pokarmowy dzięki występowaniu w nich dobrze przyswajalnych białek i są bardzo wartościowym uzupełnieniem codziennej diety oraz diety „Fit”
Mąka żytnia 580
Mąka pszenna graham 1850.
Drożdże.
Sól.
Woda.
Ziarno orkiszu ma duże właściwości zdrowotne, wzmacnia odporność, usuwa toksyny, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Ma też właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne. Ponadto obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Pomaga przy problemach z sercem i układem krążenia oraz wzmożonej podatności na infekcje, w chorobach wątroby i nerek. Działa rozgrzewająco, więc wspomaga krążenie, jest tłusty, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego. Dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej.
Naukowcy wykryli w nim obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej, która jest budulcem m.in. ciał odpornościowych, jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Ponadto jest to pokarm wspomagający leczenie chorób nowotworowych oraz zabezpieczający przed ich wystąpieniem.
Orkisz zawiera duże ilości lekkostrawnego białka (więcej niż ziarno pszenicy zwyczajnej), błonnika pokarmowego, węglowodanów, witamin, biopierwiastków a także lepiej przyswajalny gluten. Ta stara odmiana pszenicy jest bogata w kwasy nienasycone, przede wszystkim kwas linolenowy. Ponadto zawiera witaminy A, D i E i z grupy B oraz cynk, miedź, selen, żelazo, fosfor, magnez i wapno.
Orkisz z upraw ekologicznych spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania pomaga leczyć m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę Alzhaimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonały dla osób osłabionych, wyczerpanych, niedożywionych. Bardzo ważne jest, by produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie zawierały w swoim składzie domieszek innych zbóż, ziaren, barwników, sztucznych konserwantach i polepszaczy.
Kwas z mąki orkisz.
Mąka orkiszowa graham 1850.
Drożdże.
Sól.
Woda.
Chleb pszenny. Najbardziej rozpowszechniony gatunek pieczywa pszennego. Idealny do porannego śniadania na słodko lub słono. Może być wykorzystywany jako substytut chleba tostowego. Wytwarzany z bardzo prostej nie skomplikowanej receptury z dodatkiem kwasu żytniego co gwarantuje mu wyjątkową świeżość oraz aromat. Jest on podobnie jak Chleb Graham bogaty w składniki odżywcze oraz białka. Natomiast ze względu na inny wyciąg mąki z której jest produkowany posiada mniej błonnika pokarmowego.
Mąka żytnia Typ 580
Mąka pszenna Typ 500
Drożdże.
Sól.
Woda.
Jeden z najbardziej popularnych gatunków pieczywa żytniego. Podobnie jak dostępny w naszej ofercie Chleb Orkiszowy ,,Chleb Razowy” jest skarbnicą zdrowia. Odmiana chleba wypiekanego z mąki żytniej oraz mąki razowej, tzn. z wyprodukowanej przez jednorazowe grube zmielenie ziarna, zawierającej otręby i mającej ciemniejsze zabarwienie niż mąka „biała”, tj. przesiewana. Chleb razowy jest ciemniejszy i zawiera zdecydowanie większą ilość błonnika oraz składników mineralnych niż w chlebie białym. Wynika to z zdecydowanie większego udziału drobin pochodzących z łupin ziarna, gdzie gromadzą się te składniki. Są one powszechnie uznawane za korzystnie oddziałujące na zdrowie układu pokarmowego jak i całego organizmu. Według badań mają one właściwości przeciwutleniające. Wśród nich są fitoestrogeny i substancje, które mogą wiązać kancerogeny i regulować glikemię. Składniki te są obecne w wielu pokarmach roślinnych, ale niektóre z nich, np. kwas ferulowy i kwas kawowy, w mące razowej występują w większym stężeniu. Właściwości glikemiczne.
W naszej firmie występują następujące odmiany chleba razowego którego odmiany związane są z ilością i rodzajem dodatków:
Maka żytnia.
Maka żytnia Typ 2000
Maka pszenna do 10 %
Drożdże.
Sól.
Woda.
Możliwe alergeny:
Gluten
Wartość odżywcza100g produktu: