Pieczywo

chleb

CHLEB „SŁONECZNY”

Opis

Chleb „Słoneczny” podobnie jak Chleb Baltonowski jest chlebem z grupy chlebów mieszanych, do  produkcji którego używa się dwóch rodzajów mąki: pszennej oraz żytniej. Proporcja oraz  szczegółowy dobór mąk oraz ich proporcji są kontrolowane i zależą od  preferencji zakładu produkcyjnego i danego regionu. W naszej firmie produkuje się chleb mieszany oparty na mące żytniej i pszennej tzw. „chlebówce” w proporcji: w zależności od jakości mąki od 30-40% żyta do 60-70% pszenicy. Kwas wykorzystywany do produkcji ciasta prowadzony jest w tzw. „trzech fazach” to znaczy że mąka jest ukwaszana w trzech  krokach.  W „Chlebie Słonecznym” znajdziecie Państwo wartościowe składniki oraz odżywcze ziarna jak: słonecznik i siemię lnu. Dzięki ich obróbce miękisz chleba odznacza się wyjątkową świeżością i aromatem oraz długą trwałością.  Wypieku dokonujemy w piecu ceramiczno- rurowym – ogólnie rzecz biorąc całość naszego pieczywa „chlebowego” jest dopiekana w tym typie pieca.

Składniki

Mąka pszenna.

Mąka żytnia

Mąka żytnia w postaci kwasu żytniego.

Słonecznik.

Siemię lniane.

Drożdże

Sól.

Woda.

Możliwe alergeny:

Gluten

Sezam i mak w zależności od posypki.

 

chleb

CHLEB ZBÓJNICKI

Opis

Pieczywo Zbójnickie to żytni chleb na naturam zakwasie. Posiada  bardzo wilgotny i intensywnie ciemny miękisz co jest pochodną tego,  iż produkowany jest  przy przeważającym udziale mąki żytniej co pozwala uzyskać finalnie niepowtarzalne walory organoleptyczne. Chleb ten podobnie jak większość naszych ciemnych żytnich i razowych produktów ma bardzo wyrównany współczynnik glikemiczny oraz jest  nośnikiem błonnika pokarmowego pozwalającego na właściwe funkcjonowanie  układu pokarmowego.

Składniki

Maka żytnia.

Maka pszenna.

Płatki pszenne.

Płatki żytnie.

Ziarna lnu.

Ziarna sezamu.

Ziarna słonecznik

Drożdże.

Sól.

Woda.

 

Możliwe alergeny:

Gluten

Ziarna sezamu.

 

chleb

CHLEB AMARANTUS

Opis

Przygotowujemy go  oczywiście na bazie naturalnego zakwasu żytniego. O jego wyjątkowy smak i aromat dbają liczne składniki, które starannie przygotowane  dają wspaniały efekt finalny. Chleb o wysokich walorach smakowo – aromatycznych, a przede wszystkim pro zdrowotnych.  Zdrowe właściwości chleba wspomagają słonecznik i amarantus.

Składniki

Maka pszenna.

Maka żytnia.

Mąka ze słodu jęczmiennego.

Płatki kukurydziane.

Płatki jęczmienne.

Ziarna siemienia lnianego.

Łamane ziarna pszenicy.

Ziarna słonecznik.

Amarantus.

Lecytyna rzepakowa.

Drożdże.

Amarantus.

Sól.

Woda.

Możliwe alergeny:

Gluten

Sezam w postaci posypki.

chleb

CHLEB BALTONOWSKI MIESZANY PSZENNO-ŻYTNI

Opis

Najbardziej rozpowszechniony gatunek chleba w Polsce. Jest to chleb mieszany, do produkcji którego używa się dwóch rodzajów mąki: pszennej oraz żytniej. Proporcja oraz szczegółowy dobór typu mąk zależy od regionu kraju. Nie ulega jednak wątpliwości iż chleb mieszany jest polskim spécialité de la maison i tak też odbierany jest na całym świecie. W naszej firmie produkuje się chleb mieszany oparty na mące żytniej i pszennej tzw. „chlebówce” w proporcji: w zależności od jakości mąki od 30-40% żyta do 60-70% pszenicy. Ciasto prowadzone jest w tzw. „pięciu fazach” to znaczy/ że mąka jest ukwaszana lub fermentowana w pięciu krokach. Wypieku dokonujemy w piecu ceramiczno- rurowym – ogólnie rzecz biorąc całość naszego pieczywa „chlebowego” jest odpiekana w tym typie pieca.

UWAGA WAŻNE- chleb baltonowski jest chlebem mieszanym to znaczy że nie jest zakwalifikowany ani do grupy pieczywa „jasnego” ani „ciemnego”. Przez wielu klientów jest on jednak mylony z pieczywem jasnym którego spożycie powinniśmy realnie ograniczyć ale nie wykluczyć z jadłospisu przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia pieczywa razowego. Bierze się to głównie z pomyłek w prasie popularnej lub internecie gdzie dochodzi do przekłamania a co za tym idzie do zniechęcenia klienta do kupna tego gatunku pieczywa.

Składniki

Mąka pszenna.

Mąka żytnia

Mąka żytnia w postaci  kwasu żytniego.

Drożdże

Sól.

Woda.

Możliwe alergeny:

Gluten

Sezam i mak w zależności od posypki.

chleb

Chleb Czysto Ziarnisty

Opis

Jest czymś więcej niż tradycyjnie rozumiane pieczywo czy chleb. To wypieki w postaci bochenka będące całkowicie nową propozycją w segmencie zdrowej żywności. Naturalne pochodzenie i bogactwo składników wchodzących w skład „Czystoziarniste-go” powodują, że jest to produkt nazywany “chlebem zmieniającym życie”. Czystoziarnisty to żywność odpowiednia przede wszystkim dla tych, którzy cenią sobie naturalność, dbałość o zdrowie, sport czy szeroko rozumiany fitness.

Zalety Czystoziarnistego Whole&Pure:

Bez substancji dodatkowych

Bez mąki,

bez drożdży,

wolny od GMO

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego,

kwasów tłuszczowych nienasyconych i wielonienasyconych

Źródło białka

Źródło kwasów tłuszczowych Omega

Niski indeks glikemiczny 28,

Piękny, naturalny wygląd z wyeksponowanymi ziarnami i wyśmienity, oryginalny smak.

Produkt zaopiniowany przez Katedę Żywienia Człowieka, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, poparta badaniami.

Składniki

Płatki owsiane

Pestki dyni.

Ziarno słonecznika.

Nasiona lnu.

Płatki sojowe;

Olej rzepakowy.

Sezam.

Łamane ziarno żyta

Łamane ziarno orkiszu

Kiełki żytnie i słodowane.

Miód pszczeli.

Sól

Woda

Możliwe alergeny:

Gluten

Sezam

chleb

CHLEB GRAHAM

Opis

Chleb graham to nieco inny rodzaj pieczywa pszennego ze względu na rodzaj mąki, użytej do jego produkcji. Mąka tak określana jest według nomenklatury jako Typ 1850  ,a więc typ przemiału gwarantujący bardzo wysoki udział składników odżywczych: witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego charakterystycznych dla mąk pełnoziarnistych, nie jest jednak mąką typowo razową. Wyroby z mąki Graham wpływają bardzo korzystnie na cały układ pokarmowy dzięki występowaniu w nich dobrze przyswajalnych białek i są bardzo wartościowym uzupełnieniem codziennej diety oraz diety „Fit”

Składniki

Mąka żytnia 580

Mąka pszenna graham 1850.

Drożdże.

Sól.

Woda.

chleb

Chleb Orkiszowy

Opis

Ziarno orkiszu ma duże właściwości zdrowotne, wzmacnia odporność, usuwa toksyny, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Ma też właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne. Ponadto obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Pomaga przy problemach z sercem i układem krążenia oraz wzmożonej podatności na infekcje, w chorobach wątroby i nerek. Działa rozgrzewająco, więc wspomaga krążenie, jest tłusty, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego. Dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej.

Naukowcy wykryli w nim obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej, która jest budulcem m.in. ciał odpornościowych, jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Ponadto jest to pokarm wspomagający leczenie chorób nowotworowych oraz zabezpieczający przed ich wystąpieniem.

Orkisz zawiera duże ilości lekkostrawnego białka (więcej niż ziarno pszenicy zwyczajnej), błonnika pokarmowego, węglowodanów, witamin, biopierwiastków a także lepiej przyswajalny gluten. Ta stara odmiana pszenicy jest bogata w kwasy nienasycone, przede wszystkim kwas linolenowy. Ponadto zawiera witaminy A, D i E i z grupy B oraz cynk, miedź, selen, żelazo, fosfor, magnez i wapno.

Orkisz z upraw ekologicznych spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania pomaga leczyć m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę Alzhaimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonały dla osób osłabionych, wyczerpanych, niedożywionych. Bardzo ważne jest, by produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie zawierały w swoim składzie domieszek innych zbóż, ziaren, barwników, sztucznych konserwantach i polepszaczy.

Składniki

Kwas z mąki orkisz.

Mąka orkiszowa graham 1850.

Drożdże.

Sól.

Woda.

chleb

CHLEB PSZENNY

Opis

Chleb pszenny. Najbardziej rozpowszechniony gatunek pieczywa pszennego. Idealny do porannego śniadania na słodko lub słono. Może być wykorzystywany jako substytut chleba tostowego. Wytwarzany z bardzo prostej nie skomplikowanej receptury z dodatkiem kwasu żytniego co gwarantuje mu wyjątkową świeżość oraz aromat. Jest on podobnie jak Chleb Graham bogaty w  składniki odżywcze oraz białka. Natomiast ze względu na inny wyciąg mąki z której jest produkowany posiada mniej błonnika pokarmowego.

Składniki

Mąka żytnia Typ 580

Mąka pszenna Typ 500

Drożdże.

Sól.

Woda.

chleb

CHLEB PEŁNOZIARNISTY(RAZOWY)

Opis

Jeden z najbardziej popularnych gatunków pieczywa żytniego. Podobnie jak dostępny w naszej ofercie Chleb Orkiszowy ,,Chleb Razowy” jest skarbnicą zdrowia. Odmiana chleba wypiekanego z mąki żytniej oraz mąki razowej, tzn. z wyprodukowanej przez jednorazowe grube zmielenie ziarna, zawierającej otręby i mającej ciemniejsze zabarwienie niż mąka „biała”, tj. przesiewana. Chleb razowy jest ciemniejszy i zawiera zdecydowanie większą ilość błonnika oraz składników mineralnych niż w chlebie białym. Wynika to z zdecydowanie większego udziału drobin pochodzących z łupin ziarna, gdzie gromadzą się te składniki.           Są one powszechnie uznawane za korzystnie oddziałujące na zdrowie układu pokarmowego jak i całego organizmu. Według badań mają one właściwości przeciwutleniające. Wśród nich są fitoestrogeny i substancje, które mogą wiązać kancerogeny i regulować glikemię. Składniki te są obecne w wielu pokarmach roślinnych, ale niektóre z nich, np. kwas ferulowy i kwas kawowy, w mące razowej występują w większym stężeniu. Właściwości glikemiczne.

W naszej firmie  występują następujące odmiany  chleba razowego którego odmiany związane są z ilością i rodzajem dodatków:

Składniki

Maka żytnia.

Maka żytnia Typ 2000

Maka pszenna do 10 %

Drożdże.

Sól.

Woda.

Możliwe alergeny:

Gluten

Wartość odżywcza100g produktu: